29-03-2024 08:51

Opark geliyor

2018-02-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-02-08
.stripslashes($urun->baslik).

KOYAŞ, Türkiye’de bir ‘ilk’i hayata geçiriyor. Kocaeli’deki otomobil markaları tek çatı altında toplanıyor. Başiskele sınırları içindeki 155 dönümlük alan üzerine dev bir otomobil köyü kuruluyor. Burada 12 markanın bayi satış alanlarının yanı sıra servisten bakıma, finanstan yıkamaya kadar otomobile dair her şeyi bulabileceksiniz. Öte yandan cafeden restorana, kuaförden kreşe kadar her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceksiniz. Çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak otomobil köyünde eşinizle, dostunuzla, ailenizle keyifli vakit geçirebileceksiniz. İçinde otomobil müzesinin de bulunacağı bu dev site, otomotiv bayilerinin yanı sıra kente ve ülkemize de katma değer kazandıracak. Bünyesine katacağı yeni elemanlar sayesinde istihdam yaratacak, düzenleyeceği eğitimlerle vasıflı iş gücünü artıracak. 150 milyon TL’ye mal olacak otomobil köyü, Kocaeli’nin vizyonunu değiştirecek. KOYAŞ’ın genel müdürü Birol Türemiş ile bu dev projenin ayrıntılarını konuştuk. İşte Opark…

 

Birol Bey, KOYAŞ’ın kuruluş amacı nedir?

Bundan 4-5 yıl önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı, Kocaeli Sanayi Odası Koordinatörlüğü’nde kurulmuş olan İl Genç Girişimciler Kurulu toplantılarında, Sayın Atalay Kaya, mevcut otomobil plazalarının yerlerinin çok değerli olduğunu, bütün dünyada otomotiv ticareti ve hizmetlerinden elde edilen karın düştüğünü dile getirmiş, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların kooperatif modeliyle bir merkezde toplanmasının ve bir cazibe merkezi oluşturulmasının gereğinden bahsetmişti. Yani KOYAŞ’ın kuruluş amacı; otomotiv ticareti yapan otomobil bayilerinin birlikte iş yapabilecekleri, ekonomik büyüklüğün getirdiği avantajları kullanabilecekleri, rekabet avantajı yaratabilecek yeni bir yapılanmaya geçmesiydi. Bu amaçla yola çıkıyor ve bu şekilde ilerliyor.

Şirket ne zaman kuruldu?

Fikir alışverişi sürerken, Kocaeli Ticaret Odası Otomotiv Meslek Örgütü konuyu ele almaya karar veriyor. Yapılan toplantılarda proje olgunlaşıyor ve katılmak isteyen firmalarla bir şirket kurulmasına karar veriliyor. Kocaeli Ticaret Odası deyim yerindeyse bir nevi önderlik yapıyor projeye. Şubat 2015’te, Kocaeli Otomotiv Yönetim A.Ş. (KOYAŞ) kuruluyor.

Yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?

Yönetim kurulumuz 5 kişiden oluşuyor. Yönetim kurulu başkanımız Atalay Kaya, başkan yardımcılarımız Yakup Ekşi ve Murat Keleş, yönetim kurulu üyelerimiz ise Fatih Haldız ve Birol Uzuner.

KOYAŞ’ın pazardaki payı nedir?

Türkiye genelinde, an itibariyle yaklaşık 45-46 otomotiv markası var. Bunların 22’si Kocaeli’de. Bizim ortaklarımız toplam 12 markayı temsil ediyor. Sayı az gibi görülebilir ama Kocaeli genelinde binek otomobillerin yüzde 70’ini biz satıyoruz. Yani Kocaeli hudutlarında 10 arabanın 7’sini bizim ortaklarımız satıyor. Dolayısıyla pazar hakimiyetimiz yüksek.

KOYAŞ’ın hedefleri nelerdir?

KOYAŞ kurulduğunda ana hedefi, bayi ortaklarına yeni bir otomobil satış alanı yaratmaktı. Esas konu bu. Daha sonra, ‘Bu iş birliğinden başka ne faydalar sağlayabiliriz?’ sorusu doğdu. Çeşitli toplantılar yapıldı. KOYAŞ şimdi bu birlikteliğin yarattığı yüzde 70’lik hakimiyetin avantajlarını kullanarak ortak satın almalar yapmayı, daha büyük miktarlar satın alıp daha iyi indirimler elde etmeyi de hedefliyor. Şu anda otomobil boya ve yağlarını ortak satın alıyoruz.

Hizmet sektöründe sağlayacağınız avantajlar var mı?

Elbette. Örneğin, insan kaynakları alanında çalışmalarımız var. Ortak eğitim programları düzenleyerek, kadın çalışanların etkinliğini artırmak istiyoruz. Bununla ilgili çeşitli meslek yüksek okullarıyla ön görüşmeler yaptık. Kadınların bu alanda istihdam edilmesi için bir eğitim programı başlatmayı düşünüyoruz. Bunun dışında da günümüzün en önemli konusu dijitalleşme, yazılımların verimliliği artıracak şekilde kullanılması. Bunları tek tek yaptığımız zaman oldukça maliyetli bir iş. Bizim bir bayimizin tek başına memnuniyet anketleri yapması, işinin bir kısmını veya tamamını bir yazılım programı üzerinden takip etmesi, yazılım programlarına yatırım yapması kolay değil. Biz fiziki mekanımızı hazırladıktan sonra bu tür işlemlerimizde de çok ciddi farklılıklar yaratabileceğimizi, dijital yazılım uygulamaları gibi konularda etkili olabileceğimizi düşünüyoruz.

Nasıl yani?

Şöyle anlatayım. Teknoloji giderek gelişiyor, ihtiyaçlar değişiyor. İnsanlar artık araba almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Kiralamada; internetten erişip fiyatları analiz edebildiğiniz, kredi kartınızla alım yapabildiğiniz kurumlar öne çıkıyor. Biz de ortaklarımız için ortak araç ve filo kiralama platformu oluşturmak istiyoruz. Onlara bu dijital platformu sağlayalım, müşterilerle buluşturalım, verdiğimiz hizmet karşılığında da masraflarımızı karşılayacak bir şeyler alalım. Aslında ortaklarımızdan yazılım için peşinen bir para çıkmayacak, bu yatırımı KOYAŞ yapacak. Ortaklarımız yaptıkları iş bazında, belli bir prim ödeyerek bu yazılımı kullanacak. Araç kiralamada; gün taahhüdüne bile girmeden, saatlik kullanabileceğiniz, bir noktadan alıp başka bir noktaya bırakabileceğiniz modeller var. Bunu Amerika’da bir firma başlattı, giderek yaygınlaşıyor. Bu sistemi getirmeyi planlıyoruz.

Bunun dışında ortak parça tedariğini de sağlayacağız. Dijital sistemlerin yarattığı en büyük imkanlardan biri de artık stok bulundurmak zorunda olmamanız. Giriyorsunuz internete, beğendiğiniz malı tıklıyor ve alıyorsunuz. Şirket görevlisi, bir aracın keşfini yaparken ihtiyaç duyduğu parçaları elindeki tabletten anında görecek ve geliş süresine göre müşterisine işin tamamlanma süresini bildirebilecek. Böyle bir parça tedarik modelimiz var. Bunları zaman içerisinde hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

 

OPARK, Başiskele sınırları içinde 155 dönümlük alan üzerine kuruluyor.

 

Peki, KOYAŞ’ın kentimize ve ülkemize kazandıracakları?

Kocaeli, otomotivin baş şehri olarak da biliniyor. Dolayısıyla böyle bir coğrafyada, Türkiye’de ilk olarak böyle bir projeyi yapıyor olmak çok güzel.

Türkiye’de bir ilk değil mi?

Evet. Perakende otomobil satışının çok markalı olarak tek noktadan yapılması Türkiye’de bir ilk. Daha önce çeşitli denemeler olmuş, 2. el otomobil ticareti yapanların bir merkezde toplanması gibi… Bizim yapmak istediğimiz böyle bir şey değil. Biz bir cazibe merkezi oluşturacağız. Takdir edersiniz ki insanlar otomobil alırken artık eskisi gibi davranmıyor, çok daha kapsamlı araştırmalar yapıyor. Eşleriyle, çocuklarıyla oturup konuşuyorlar, günlerce tartışıyorlar. Oğlunuz ya da kızınız bir araç öneriyor, eşiniz bir başkasını… ‘Peki, gidip yerinde görelim’ dediğiniz zaman, işte o noktada film kopuyor. Beğendiğiniz araçları yerinde görmek demek, bu işe birkaç gün ayırmak demek. Zaman artık herkes için çok değerli. İşte KOYAŞ’ın cazip noktası bu. Otomobile ilgili bir ihtiyacınız varsa, haftanın 7 günü, günün herhangi bir saati gelin, 12 markayı görün, test edin, bilgi alın, kafeteryamızda oturup değerlendirmenizi yapın. ‘Bunun para işi nasıl olacak?’ dediğiniz zaman da finansal birimlerden bilgi alın. Diğer bankaların da imkanlarını öğrenin ve kararınızı verin.

İkinci el araç da olacak mı?

‘Sıfır bir araç mı alsak, yoksa 2. el mi?’ diye düşünenler için de KOYAŞ’ta 45 bin metrekare kapalı alanda 2. el araç satışı olacak. Takaslardan dolayı 12 markayla sınırlı kalmayacak, her türlü aracı görebileceğiniz bir yer olacak. Bir de otomotiv sektöründe 2. elde güven sorunu var ama burada öyle bir sorununuz olmayacak. Çünkü muhatap olduğunuz insanlar burada ticaret yapan insanlar. Saatler içinde 2. elinizi verip, yerine 2. el veya yeni bir araç alabileceğiniz mükemmel bir ortam sunuyoruz. Bu katma değer tüketiciler için önemli. KOYAŞ’ın, otomotiv bayilerinin hem istihdam kapasitesini hem de kalitesini atırıcı bir etkisi de olacak. Böyle bir cazibe merkezi yarattığımız için bayi çalışanları dışında yeni bir istihdam alanları sunacağız. İstihdama ve istihdamın kalitesine katkı sunacağız. Çünkü o insanları alacağız, eğiteceğiz, yönlendireceğiz, daha önce dediğimiz gibi hanımları da bu sektöre kazandıracağız.

 

MIAMI’DE SÖZ KESTİK

KOYAŞ’ın hayata geçireceği projeden bahsedelim. Adı Opark mı oldu?

Evet.

Opark projesi nasıl olgunlaştı?

2015 Şubat’ta firma kurulduğu zaman ortada arsa yoktu, sadece fikir vardı. 2016 Nisan ayında arsamızı aldık. Yaklaşık bir sene boyunca beğendiğimiz arsalar üzerinde ciddi bir analiz, araştırma, değerlendirme yaptık. 3-4 seçeneğimiz vardı, imkanlar, büyüklük, fiyat gibi çeşitli etkilerle bire düşürdük. Bu arsada karar kıldığımızda, mal sahiplerine ulaşmak için epeyce efor sarfettik. Burası mal sahiplerine babadan miras kalmış. Eşi İstanbul’da yaşıyor ve çok fazla seyahat ediyor, çocukları Amerika’da. Yaptığımız görüşmelerin ardından ‘En iyisi biz gidip, yerlerinde ziyaret edelim’ dedik. ‘Biz aile olarak Miami’de toplanıyoruz, ciddiyseniz gelin, burada yüz yüze konuşalım’ dediklerinde, kalktık Miami’ye gittik, pazarlık ettik, söz kestik. Döndüğümüzde yasal hazırlıklarımızı tamamladık, 28 Nisan 2016’da arazimizi aldık.

 

KOYAŞ’ın ortakları dev bir projeye imza atıyor.

 

Neden Opark?

KOYAŞ’ın en önemli özelliklerinden biri, danışmanlarla çalışıyor olmamız. Biz bu araziye yatırım yapacağımız zaman bir firmayla görüştük, yapmak istediklerimizi anlatıp, bir rapor talep ettik. Dolayısıyla yerle ilgili, yerleşimle ilgili, yapılabileceklerle ilgili onlardan bilgi aldık. KOYAŞ, işin tüzel markası yani kurumsal marka, Opark bizim ticari tüketici markamız. Böyle ikinci bir marka arayışımız ortaya çıktığında bir ihale açtık. Kocaeli’den, İstanbul’dan çeşitli ajanslar katıldı. Bir firmayla anlaşma sağladık. Ve o firmadan bununla ilgili çalışmalar yapmasını istedik. 1500 kişiyle yapılan ankette Opark ismi öne çıktı. Bizim markalaşmadaki en büyük problemimiz şuydu; dünyanın çok bilinen markalarıyla bir arada zikredilecek bir marka yaratmalıydık. Toyota Opark, Ernaz Opark, Renault Opark gibi. Biz olabildiğince basit, natürel, kolay telaffuz edilebilir, kolay akılda kalabilir, başka bir yerde duyduğunuzda dominant önermesi olmayan bir şey yaratmaya çalıştık.

 

155 DÖNÜM ÜZERİNE

Kaç dönümlük bir alana kuruluyor Opark?

Satın aldığımız araziler toplamı 155 dönüm. Ancak bu araziler, arsa vasfı olmayan arazilerdi. Bu arazilerin arsaya dönüşmesi sürecinde bir takım birleştirmeler yapılacak. Bir de arazimizin içerisinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış feshane binamız var. Dolayısıyla feshane binasının bulunduğu alan da dahil olmak üzere net 100 bin metrekare bir alanımız olacak. 54 bin metrekare de kamuya terk edeceğimiz, kamu tarafından kullanılacak bir alan var.

Satış alanları dışında neler olacak?

Bayi satış alanları dışında satış fonksiyonlarını destekleyecek tüm hizmetler olacak. Bunların başında finansal hizmetler, servis, bakım geliyor. Bayilerimizin, çalışanlarımızın ve ziyaretçilerimizin ihtiyaçlarına yönelik cafe, restoran, kuaför, berber, kreş gibi yerler de olacak. Diyelim ki küçük çocuğunuzla geldiniz ve arabalara bakacaksınız. Çocuğunuz sizi yormasın istiyorsunuz. Kreşimize bırakabileceksiniz. Arabanızı servise getirdiniz, ‘bir saat sürer’ dediler. ‘Gideceğime şu kafetaryada oturayım, işlerimi buradan halledeyim’ diyeceksiniz. Banka şubeleri de olacak, oto yıkamacı da. Öte yandan kamp, karavan, çadır, motosiklet, bisiklet gibi mobilite – hareket konsepti ile birleşecek her türlü hizmet olacak.

 

OTOMOBİL MÜZESİ

Türkiye’de bir örneği yok ama dünyada Opark benzeri yerler var değil mi?

Tabii ki. Yaptığımız piyasa araştırmalarında gördük. Bu tür çok markalı perakende otomotiv satış merkezlerinin ilk kuruluş yerleri Amerika. Bunun önemli iki örneğini yerinde inceledik. Birini Miami’de gördük, diğerini New York’da ben inceledim. Tabii onların şöyle bir avantajı var. Amerika’da arazi pek problem olmadığı için daha büyük alanlarda hizmet veriyorlar. Amerika’da insanlar bunu bir çeşit aktivite haline getirmiş. Birkaç saatlik yol gitmeyi göze alıyor, buralara geliyor, arabalarla ilgili ihtiyaçlarını gördükten sonra aileleriyle birlikte yemek yiyor, geziyor, eğleniyorlar. Bizim de yapmak istediğimiz bu. Opark’ı cazibe merkezi haline getirmek. Burada çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek. Koruma altında olan feshane binamızda bir otomobil müzemiz olacak. Bir sanat galerisi yapmak istiyoruz. Burası çevre illerden bile insanların gelip, hoşça vakit geçirecekleri bir yer olacak.

Arazinin içinde bulunan ağaçları koruyacaksınız sanırım.

Evet. Burada 8 tane ağacımız var. Kayıtlı değil ama bize göre anıt ağaçlar. Projeye başlar başlamaz bu ağaçların hepsini işaretlettik. Ve her bir ağacı ortaklarımıza zimmetleyerek hem korunma altına alınmasını sağladık hem de bu yatırımla ilgili hoş bir anı bırakmaya çalıştık.

 

OPARK, 19 Mayıs 2019’da açılacak.

 

Buraya otomobil köyü diyebiliyor muyuz?

Kavramlar zaman içerisinde oturacak. Daha önce Türkiye’de yapılmamış bir şeyi yaptığınız zaman onu adlandırmak da zor oluyor. Otomobil köyü olur aslında, yurt dışında da böyle kullanılıyor. Bazı yerlerde automall diye kullanılıyor ama mall tanımı pek uygun düşmüyor çünkü tamamen kapalı bir AVM modeli değil. Ayrıca mümkün olduğunca yabancı sözcükler kullanmak istemiyoruz.

 

150 MİLYON TL HARCANACAK

Proje ne zaman bitecek ve kaça mal olacak?

Projemizin toplam maaliyeti 150 milyon TL’ye ulaşacak. Biz 19 Mayıs 2019 tarihinde burada bir açılış töreni yapmayı planlıyoruz.

Peki, proje tamamlandıktan sonra KOYAŞ varlığını sürdürecek mi?

Tabii ki. Burada yönetilmesi gereken ortak alanlar olacak. Dolayısıyla KOYAŞ, Opark yerleşkesinin gayrimenkul yöneticisi olarak faaliyet gösterecek. Çünkü burada güvenlik, temizlik, kiralamalar ve ortak alanlarda verilecek diğer hizmetleri KOYAŞ yönetecek.

Gördüğüm kadarıyla Opark, örnek bir proje olacak.

KOYAŞ projesini Türkiye’nin çeşitli illerinde model olarak takip eden otomotivciler var. Başka şehirlerden de ‘Bunu nasıl yapıyorsunuz?’ diyerek bizden danışmanlık almak isteyenler var. Danışmanlıklar verebiliriz. Dolayısıyla bu yatırım tamamlandıktan sonra KOYAŞ belki de asıl işine başlayacak. Aslında bir bilgi firması, bilgiye dayalı yönetim firması. Bunu her alanda hayata geçirecek. Bu konuda işbirliği talep eden herkesle çalışıyor, projeler yönetiyor olacağız.

NASIL ARANDI: #opark # proje # kocaeli # başiskele # KOYAŞ # park # otopark # otomotiv # taşıt # Birol Türemiş

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.