27-04-2024 12:29

Sokaklardan tiyatro sahnesine uzanan yolculuk! O bir yıldız: Şebo

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/03/2024
‘Fareler ve İnsanlar’ oyununun baş rol oyuncularından biri olan Şebo, sahnedeki performansıyla tiyatro severlerin gönlünde taht kuruyor
.stripslashes($urun->baslik).

Onun adı Şebo…

Sokaklardan tiyatro sahnesine uzanan sıra dışı bir hikayenin kahramanı…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahneye koyduğu, dünya klasiklerinden biri olan ve 8 sezondur kapalı gişe oynayan ‘Fareler ve İnsanlar’ oyununun baş rol oyuncularından biri…

Şebo’nun hikayesi, sadece bir sokak köpeğinin değil, aynı zamanda neşe, umut ve başarı dolu bir serüvenin öyküsü.

Şebo, tiyatro dünyasında kendine özgü bir iz bırakmaya devam ederken, performansıyla da tiyatro severlerin yüzünde tatlı bir gülümsemeye neden oluyor, kalbinde taht kuruyor.

Oyun bitiminde Şebo ile tanışmak için can atan tiyatro severler, onu sevgiyle kucaklıyor, sarıp sarmalıyor. Şimdi gelin, Şebo’nun nasıl bir tiyatro yıldızı olduğuna bakalım.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı’nın eşi Dinçer Sigalı, fırtınalı bir günde sokakta yaşayan canları beslemeye çalışırken karşılaşıyor Şebo ile. Ürkek, korkak, biraz da ıslanmış… Hemen kucağına alıyor, ısıtmak için montunun içine koyup eve götürüyor. Şebo’nun, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı ile tanışması böyle gerçekleşiyor.

ÜÇ AY BOYUNCA ARADILAR

Şebo’nun önce karnını doyuran, sonra yıkayıp temizleyen Dinçer Sigalı, o günü şöyle anlatıyor: “Havluya sardım, koltuğun köşesine bıraktım. Akşama kadar kıpırdamadan yattı, sonra kendine geldi. Boynunda tasma izi vardı, zaten eğitimli olduğu her halinden belliydi. Üç ay boyunca sahibini aradık, bulamadık. Sonra yuva aramaya başladık ancak Şebo’ya da çok alışmıştık, sahiplendirmekten vazgeçtik. Ailemizin bir ferdi olarak bizimle yaşamaya devam ediyor.”

KOKO’NUN YERİNE GELDİ

Şebo’nun tiyatro sahnesine uzanan yolculuğunu ise Aydın Sigalı’dan dinleyelim: “Yönetmenliğini yaptığım ‘Fareler ve İnsanlar’da oyun gereği sahnede bir köpek olması gerekiyordu. Geçen sene ‘Koko’ adında sevimli bir dostumuz rol alıyordu. Onu da sokakta bulmuştuk, ayağı kırılmış ve yanlış kaynamıştı. Koko’yu görünür kılarak tedavi masraflarını karşılayabiliriz diye düşünmüştük. Ancak ajitasyona neden olduğu düşüncesiyle bu sene Koko’yu oynatmaktan vazgeçmiştik zaten artık bir yuvası da vardı.

MAMA KARŞILIĞINDA…

Bu sırada Şebo tiyatroya sık sık gelip gidiyordu, baktım oyuncularla çok iyi anlaşıyor. Özellikle Şebo’nun sahibini oynayan Cüneyt Gürbüz arkadaşımız köpekten çok korkan bir biriydi ancak Şebo onun da gönlünü kazanmıştı, rolü Şebo’ya verdik. Şebo, sezon başından beri ‘Fareler ve İnsanlar’ın tüm oyunlarında oynadı. O artık bizim kadrolu oyuncumuz diyebiliriz. Rolü karşılığında mama masraflarını karşılıyoruz.”

EN ACI SAHNE

Şebo’nun oyundaki rolünü merak ettiniz, değil mi? Dilerseniz onu da Aydın Sigalı anlatsın: “Oyunun ana akslarından birinde, çiftlikte yaşayan Candy adında yaşlı bir karakterimiz var. Şebo, onun köpeği. Oyunun bir yerinde çiftlikte yaşayanlar çok yaşlandığı için Şebo’yu öldürmeye karar veriyor. Bunun üzerine Candy yıkılıyor ve çiftliği terk etmek zorunda kalıyor çünkü o da yaşlı ve sonunun Şebo’ya benzemesinden korkuyor. Oyunun en acı sahnelerinden biri.

SELAMLAMAYA ÇIKIYOR

Şebo’nun öldürüldüğü sahne seyirciyi biraz üzüyor, kimi zaman ağlayanlar bile oluyor. Şebo’nun rolü birinci perdede bitiyor. Verilen arada onu seyircinin arasında dolaştırıyoruz ki özellikle çocuklar bunun bir oyundan ibaret olduğunu görsün, yaşadığını bilsin, üzülmesinler istiyoruz. Matine ve suarelerde selamlamaya da çıkarıyoruz. Başrol oyuncumuz kadar alkış alıyor.”

SAHNEYE ÇOK ALIŞTI

Şebo’nun sahneye çok alıştığını, rolünü adeta ezberlediğini, nerede nasıl tepki vereceğini çok iyi bildiğini söyleyen Aydın Sigalı, “Tüm komutları başarıyla yerine getiriyor, rolünün bittiğini anlıyor, sahneyi terk etmesi gerektiğini biliyor, neredeyse kendi kendine dışarı çıkıyor. Tasma kullanmadan oynayabilecek seviyeye geldi” diyerek, ‘Fareler ve İnsanlar’ sahnelendiği sürece Şebo ile yola devam edeceklerinin sinyalini veriyor.

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # şehir tiyatroları # kültür # sanat # tiyatro # kocalei # fareler ve insanlar # aydın sigalı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.