27-04-2024 08:49

Şevval Oruç

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/03/2024
Şevval Oruç; eğitimi, vizyonu, çalışkanlığı ve yenilikçi bakış açısıyla iş hayatındaki yerini genç yaşta sağlamlaştırmayı başarmış bir isim. Dil eğitimi için gittiği yurt dışında aile mesleğine katkıda bulunacak araştırmalar yaparken reklamcılık ve dijital baskı alanında çok farklı işler yapılabileceğini fark eden ve duvar sticker’ları üzerine çalışmaya başlayan Şevval Hanım, ülkesine döner dönmez kurduğu Baskı Şah markasıyla günden güne büyüdü. İş hayatında başarının ilk adımını, ‘başkasına ihtiyaç duymadan yapabileceğin işi seçmek’ olarak özetleyen Şevval Oruç, bir kadın olarak “toplumda ben de varım” diyebilmesini, Kurtuluş Savaşı’nda var olma mücadelesi vermiş kadınlara ve cumhuriyetin kazanımlarına borçlu olduğunu söylüyor.
.stripslashes($urun->baslik).

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

28 yaşındayım, Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü mezunuyum. Baskı Şah firmasının sahibiyim, eğitimini aldığım sektörde faaliyet gösteriyorum. İndoor ve outdoor reklamlar, ayrıca ev dekoru konusunda her alana uygun tasarımsal ürünlerle hizmet veriyoruz.

 

İş hayatına nasıl ve ne zaman atıldınız?

Ailem, dijital baskı sektöründe 20 yıllık bir tecrübeye sahip. Ben de Londra’da dil eğitimi aldığım dönemde, bu alanda keşifler yaparak sektörü kadın gözüyle nasıl farklı bir işe çevirebileceğimi düşündüm. İşimin ilk adımlarını da orada attım. O yıl yurt dışında trendsetter olan duvar sticker’larının ülkemizde çok fazla çeşidinin olmadığını gördüm. Çalışma serüvenim, 2018 yılında bu şekilde başladı.

 

Kariyer basamaklarını tırmanırken, itici gücünüz neydi?

Hep yeni bir ben keşfetmek bu işte itici gücüm oldu. Özellikle kendi zevkimi yansıttığım ürünlerin hatırı sayılır bir karşılık görmesi daima yaptığım işi bir adım öteye taşıdı.

 

Sizce başarının altın anahtarı nedir?

Öncelikle, bir başkasına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz bir iş seçmek. Zorlukların üstesinden gelmek için öz güven, çok çalışmak, vazgeçmemek, inatçı olmak, insan ilişkilerini doğru algılamak, doğru yönetmek, pazarı doğru koklamak. Kendi hedefini çizip kimseyle uğraşmadan yeni proje üretmek ve yola odaklanmak da çok önemli.

 

Kadınların iş hayatında yaşadığı en temel sorun nedir? Siz bu sorunları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bu ayrımın günümüzde hala yapılıyor olmasını doğru bulmuyorum. Erkeklerin, kadınlardan tek farkının naturası ve bilek gücü olduğunu düşünüyorum. Karşınızdakini doğru anladığınızda, tavrınızı ona göre belirlediğinizde ortada bir sorun kalmıyor. Bu noktada ailenin çok büyük bir önemi olduğunu düşünüyorum. Aileden alınan manevi destek, sizi binlerce adım öteye taşıyor.

 

İş hayatının içerisinde bir kadın olarak, cumhuriyete neler borçlu olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Bizim topraklarımızda kadın olarak var olma mücadelesi, bugün o gıptayla baktığımız ve medeniyetin beşiği olarak gördüğümüz ülkelerden daha önce başlamıştır. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak ve o mücadeleyi vermiş tüm kadınları daima anmak, gelecek nesillere aktarmak gibi büyük bir borcumuz var.

 

Cumhuriyetin size tanıdığı en büyük özgürlük nedir?

Cumhuriyet, bugüne kadar benim kadın olarak yaşayabilmemin, kendi ayaklarımın üzerinde durabilmemin, “varım” diyebilmemin tarihidir. Türk kadınının azminin önünde hiçbir güç duramamış ve duramayacaktır.

 

‘Cumhuriyet kadını’ denilince, gözünüzde canlanan fotoğrafı birkaç cümleyle tarif eder misiniz?

Kurtuluş savaşı cephelerde yaşanırken, kadınlık da topraklarımızda var olma mücadelesine girişmiştir. Nene Hatun’un torunları mekteplerden mesleklere sıçrayarak boy göstermeye başlamıştır. Daha nice rol model kadın, hem ülkemizin hem de kadın olarak varoluş mücadelesinin fitilini cumhuriyetin bize getirileri sayesinde ateşlemiştir.

 

Atatürk’ün kadınlarla ilgili söylediği en sevdiğiniz söz hangisi?

“Şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Cumhuriyet’e ve onun yetiştirdiği binlerce kadına sonsuz teşekkürler… Bu ülkenin Cumhuriyet Bayramı bir gün kutlansa da ona sahip çıktığımız her gün Türkiye’nin bayramıdır! Atamız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını sonsuz minnet ve saygı ile anıyorum…

NASIL ARANDI: #şevval oruç # kocaeli # 8 mart dünya kadınlar günü # cumhuriyet # atatürk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.