25-04-2024 02:15

Sanat kokan ev

2017-08-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-08-03
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR

FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin

 

Kocaeli Life, bu ay Doç. Dr. Nursu Memik ve Op. Dr. Ömür Memik’in, İzmit Kabaoğlu bölgesinde bulunan My Hill 3 sitesindeki şık evine konuk oldu. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde üroloji uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Ömür Memik ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Doç. Dr. Nursu Memik, 9 yaşındaki kızları Gümüş Su ile birlikte birkaç ay önce taşındıkları bu evi, tam da hayallerindeki gibi dekore etmiş. Aslında bir aile dostları için ev ararken, Kain İnşaat tarafından yapılan My Hill 3 sitesini gören Memik çifti, projeyi çok beğenince hem arkadaşlarından ayrılmamak hem de arzu ettikleri gibi bir evde yaşamak için buradan ev sahibi olmaya karar vermiş.

Çiftin tercihinde evin kullanışlı planı, geniş bahçesi, manzarası ve bölgenin temiz havası da önemli rol oynamış.

Memik Ailesi’nin evi, bir bahçe dubleks. 150 metrekare kullanım alanı olan daire 4+1 olarak planlanmış. Geniş salon, mutfak, yemek odası ve misafir odası evin alt katında, diğer 3 yatak odası ve çamaşır odası ise üst katta bulunuyor. Geniş terasın açıldığı yemyeşil bahçe ise hem deniz hem de doğa manzarasına hakim.

Salonda kullanılan oturma grubu İKEA’dan satın alınmış.Eski sandıklar ise atıl halde bulunarak yenilenmiş. Sandığın üzerinde değerlendirilen suluboya resim, mimar Emre Gökdua imzalı. Emre Bey, resimleri çifte ev hediyesi olarak armağan etmiş.

 

AKILLICA DOKUNUŞLAR

Memik çifti, evlerinin dekorasyonu için ilimizin en başarılı mimarlarından Emre Gökdua ile birlikte çalışmış.

Kendileri için eklektik tarzda tasarlanmış, rahat ve ferah bir ev hayal eden Ömür Bey ve Nursu Hanım, Emre Gökdua’nın yaratıcılığı ve akıllıca dokunuşlarıyla hayal ettiklerinin ötesinde bir eve sahip olmuş. Çiftin tatlı kızı Gümüş Su’nun resim sanatıyla ilgileniyor olması da evin dekorasyonunda oldukça belirleyici olmuş. Kızlarının tüm resimlerini sergilemek isteyen çift, duvarları Gümüş Su’nun birbirinden güzel çalışmalarıyla donatınca evin karakteri de yavaş yavaş şekillenmeye başlamış.

Beyaz rengin ağırlıklı olarak kullanıldığı evde eski ve yeni eşyalar, modern ve klasik mobilyalar, endüstriyel detaylar ve country tarzı objeler bir araya getirilmiş. Dekorasyona Gümüş Su’nun tabloları da dahil olunca ortaya enerjisi yüksek, yaşayan, şık ve konforlu bir ev çıkmış.

Kumanda kutusu olarak yer alan ‘Hayat Gazozu’ kasası Ömür Bey’in; ünitenin üzerindeki Gustav Klimpt tablosu ise Nursu Hanım’ın en sevdiği parçalar.

 

BAŞARILI BİR PROJE

Ömür Bey, bu süreci şöyle anlatıyor: “Kain İnşaat, çok başarılı projeleri hayata geçiriyor. Bu evi görür görmez hem inşaat kalitesi hem de estetik açıdan çok beğendik. Dekorasyon aşamasında, ailemizin ihtiyacına yönelik ufak tefek değişiklik taleplerimiz de firma sahipleri tarafından olumlu karşılandı; düzenlemeler hemen yapıldı.

Dekorasyon konusunda ise ne istediğimizi biliyorduk. Evin her odasını kafamızda tasarlamıştık; ancak bazı profesyonel dokunuşlara ihtiyacımız vardı.

Bu esnada ilimizin başarılı mimarlarından Emre Gökdua ile tanıştık. Aramızda kısa sürede bir güven ve dostluk ilişkisi kuruldu; bizi çok iyi anladı.

Emre Bey, bizim için anlamı olan parçaları tasarıma dahil ederek yaşanmışlık hissini kuvvetlendirdi. Ayrıca, evin her noktasını değerlendirerek, küçük metrekarelerde kullanışlı alanlar yarattı. Onun tavsiyeleriyle evimiz hayal ettiğimizden de güzel oldu.” Ömür Bey’in başından sonuna dek her ayrıntısıyla tek tek ilgilendiği dekorasyon aşaması, yaklaşık iki ay sürmüş. Memik çifti, evi dekore ederken yeni mobilyalar almaktansa mevcut eşyalarını yenileyerek farklı bir formda kullanmayı tercih etmiş.

Country tarzında tasarlanan mutfak, Jeo Atölye tarafından uygulanmış.

 

NE İSTEDİĞİMİZİ BİLİYORDUK

Salondaki yemek odası takımı ve orta sehpa, Nursu Hanım’ın tercihiyle eskitme tekniğiyle beyaza boyanmış ve yeniden değerlendirilmiş. Yemek masasının etrafında kullanılan sandalyeler, yine ev sahibesi tarafından farklı zamanlarda alınmış ve dekorasyona tek tek dahil edilmiş.

Mobilyaların dönüşüm sürecini ise Ömür Bey aralıksız takip etmiş; hatta kullanılacak kulpları bile bizzat tasarlayarak kendisi uygulamış. Salonda sonradan edinilen tek şey oturma grubu. İKEA’dan alınan koltuklar seçilirken, konforlu ve rahat olmasına özellikle dikkat edilmiş.

Evin tarzında belirleyici rol oynayan aydınlatmalar İstanbul Cihangir’den satın alınmış; zeminde ise kırmızı detaylarıyla salona renk katan eski, el dokuması Karabağ kilimine yer verilmiş. Salonda ve yemek odasında Memik çiftinin birlikte ev alarak komşu olduğu yakın dostlarının hediyesi olan beyaz iş perdeler kullanılmış. Evin genel tarzıyla uyum içinde olan perdeler, manzarayı ve gün ışığını kesmeyecek şekilde tasarlanmış. Çiftin, salonda en sevdiği köşelerden biri de yemek bölümündeki geniş pencerenin önünde değerlendirilen berjer köşesi. Ömür Bey’in Çorum’da yaşayan dayısının evinde atıl halde bulunan bu berjerler, yenilenerek evin en güzel köşesindeki yerini almış.

Nursu Hanım berjerlerin hikayesini, “Bu eski berjerleri Çorum’daki dayımızın evinde terk edilmiş halde bulduk ve çok sevdik. Daha sonra kayınpederim onları temizleyerek bize armağan etti; biz de boyatıp yüzlerini değiştirdik. Çok severek kullanıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

 

 

GÜMÜŞ SU’NUN ESERLERİ

Memik çifti, evin tüm duvarlarında kızları Gümüş Su’nun neredeyse bebekliğinden beri yaptığı resimlere ve aile fotoğraflarına yer vermiş. Gümüş Su’nun birbirinden güzel eserleriyle zenginleşen salonda çok fazla aksesuara gerek duyulmamış, ancak çift vazgeçemedikleri bir kaç parçayı da dekorasyona dahil etmiş.

Nursu Hanım’n evdeki en sevdiği parça olan, ünlü ressam Gustav Klimpt’in ‘Kadının Üç Çağı’ adlı tablosu, evlenirken kullandığı kurutulmuş gelin çiçeği ve eski dikiş makinesi bunlardan bazıları.

Alt katta, yemek bölümüyle birleşen mutfakta ise country tarzı tercih edilmiş. Beyaz dolap kapaklarıyla oldukça ferah ve kullanışlı bir alan yaratılmış.

Tasarımının büyük bir kısmını Ömür Memik’in yaptığı mutfak, Jeo Atölye tarafından uygulanmış.

Nursu Hanım’ın zevki ve kullanım kolaylığı gözetilerek tasarlanan mutfakta kullanılan büyük kara tahta ve tel dolap, nostaljik bir etki yaratmış.

Hem salondan hem de mutfaktan çıkılabilen veranda ise evin en keyifli alanlarından biri. Yemyeşil bahçenin içinde, deniz ve doğa manzarasını aynı anda gören veranda, Memik çifti tarafından katlanabilir cam sistemiyle kapatılarak yaz-kış kullanılabilir duruma getirilmiş.

Bir köşeye yerleştirilen beyaz, nostaljik büfenin üzerinde Nursu Hanım’ın rengarenk çiçekleri sergileniyor.

Evin genelinde olduğu gibi üst kata çıkan merdivenlerde de beyaz renge ağırlık verilmiş. Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın siyah-beyaz, büyük bir fotoğrafının asılı olduğu merdiven sahanlığı, çok sayıda çerçeve ve duvar sticker’larıyla oldukça eğlenceli bir görünüme kavuşmuş.

Eğlence, merdivenin devamında da sürüyor. Merdiven sahanlığının üstünde, ağaç evlerden esinlenilerek tasarlanan bölüm, evin enerjisini yansıtan en sempatik detaylardan biri. Burası, çoğu kez Gümüş Su’nun oyun alanı, bazen de Memik çiftinin okuma köşesi olarak kullanılıyor.

 

 

TÜM KÖŞELER DEĞERLENDİRİLMİŞ

Evin üst katında 3 oda ve bir çamaşır odası bulunuyor. Memik çifti, bu katta bulunan Gümüş Su’nun odasında beyaz ve kırmızı renklere ağırlık vermiş.  Odanın bir duvarını tamamen kaplayan kütüphaneli çalışma masası, camın önündeki konumuyla Gümüş Su’nun ders çalışırken, gün ışığından tam olarak faydalanmasını sağlıyor. Bu şık ünite gibi küçük kızın gardırobu da Ömür Bey tarafından tasarlanmış.

Gümüş Su’nun karyolası, İzmir’de yaptırılmış. Beyaz renkli  karyola, yine Ömür Bey tarafından araba boyasıyla kırmızıya boyanmış. Odada halat şeklinde, spor aydınlatmalar kullanılmış. Memik çifti, evin genelinde olduğu gibi yatak odalarında da her santimi en kullanışlı şekilde değerlendirmiş.  Ebeveyn banyosu ve bir gardırop odası bulunan yatak odasının 2 duvarı tamamen kütüphane ve depolama alanı olarak tasarlanmış. Odadaki en dikkat çekici parça, yatak başı olarak değerlendirilen seperatör. Hindistan’dan gelen ahşap oyma paravan, kapanmadan önce İndira mağazasından alınmış.

Zeminde kullanılan halılar Step Halı’dan, aydınlatmalar ise yine Cihangir’den seçilmiş.

Evin bahçesi Memik Ailesi’nin My Hill 3 sitesini tercih etmesinde etkili olmuş.

Evin bahçesi Memik Ailesi’nin My Hill 3 sitesini tercih etmesinde etkili olmuş.

NASIL ARANDI: #sanat kokan ev

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.