27-04-2024 10:24

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt: "Körfezlinin yaşam kalitesini artırdık"

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2024
Körfez Belediye Başkanı ve AK Parti Başkan Adayı Şener Söğüt toplumun her kesimini kucaklayan projelerle Körfez halkının yaşam kalitesini artırdıklarını söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

Körfez Belediye Başkanlığı’nda 5 yılı geride bırakan, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde mensubu olduğu AK Parti’den yeniden aday gösterilen Şener Söğüt ile makamında bir araya geldik, geçmişin bir değerlendirmesini yaparken yeni dönem için hazırladığı projeleri de dinledik.

5 yılın özetini çıkarırken ‘Her şeyiyle çok güzel bir dönem geçirdik’ diyen Şener Söğüt, toplumun her kesimini kucaklayan projeler ile Körfez halkının yaşam kalitesini artırdıklarını söylüyor. İlçenin önemli sorunlarını, sıkıntılarını çözdüklerini belirten Söğüt, yeni dönemde de şehri iyileştirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceklerini dile getirerek, “Tek isteğim Körfez halkının mutlu olması” diyor.

 

Sayın Şener Söğüt, Körfez Belediye Başkanlığı’nda 5 yılı tamamlamak üzeresiniz, geriye dönüp baktığınızda nasıl bir dönem geçirdiniz?

Tek cümleyle ifade edecek olursak, ‘Her şeyiyle güzel bir dönem geçirdik’ diyebilirim. Tabii yaşadığımız birtakım sıkıntılar, zorluklar da oldu ama bunlara rağmen çok güzel bir dönemi tamamladığımızı, çok güzel işler yaptığımızı söyleyebilirim. Öncelikle şunu düşünmek lazım; belediyelerin varlık sebebi, belediyelerden beklentiler nelerdir? Toplumun her kesimine dokunabilmek, kente değer katacak projeleri hayata geçirmek, halkın yaşam kalitesini artırmak, halkı mutlu etmek değil midir? İşte biz bunları başardık.

%85’İNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Göreve gelmeden önce halka verdiğiniz sözler vardı, ne kadarını yerine getirebildiniz?

Seçim vaatlerimizin yüzde 85’ini gerçekleştirdik. Geri kalan kısım ise bizim dışımızda gelişen sebeplerden dolayı olmadı. Kimi zaman aşamadığımız teknik sorunlar çıktı, bazen de zamana ihtiyaç duyuldu. Gerek  pandemi, gerekse yaşadığımız doğal afetlere rağmen seçim beyannamesinin yüzde 85’ini yerine getirmek büyük bir başarıdır. Tabii bu arada beyannamede olmayan çok sayıda projeyi de hayata geçirdik. Toplumun her kesimini kucaklayacak projeler yaptık.

Bu projelerden biraz bahseder misiniz?

Çocukları ele alalım; Körfez’e kazandırdığımız sanat merkezinde bin 500’e yakın çocuğumuzu müzikle buluşturduk. Çocuklarımızın gitar, piyano, bağlama, ney, bateri, keman gibi enstrümanları çalmasına vesile olduk. Ve bu hizmeti ücretsiz verdik. İnşallah önümüzdeki süreçte bu kursların sayısı artacak.

Sünnet şölenleri, çocuk tiyatroları düzenledik. Pandemide eve kapanan çocukları bir nebze de olsa neşelendirebilmek için sokaklara taştık, evlerinin önüne kadar giderek, onları eğlendirmeye çalıştık. Özellikle sömestr dönemlerinde farklı etkinlikler düzenledik, programlar hazırladık. Her yaş grubundan çocuklarımızı sporla buluşturduk. 5 bine yakın öğrencimiz spor yapmaya başladı. Birçok spor tesisi açtık, mahallelere halı sahalar yaptık, bunların sayılarını daha da artıracağız.

Gençlerimiz için ‘Genç Nazende’ tesisini hizmete açtık. Gençlerimiz artık denize sıfır bir mekanda vakit geçiriyor, isteyen kitabını okuyor, isteyen arkadaşıyla sohbet ediyor. İsteyen dinleniyor, isteyen bir şeyler atıştırıyor. Eskiden gençlerimiz bu tarz bir hizmet alabilmek için başka ilçelere gitmek zorunda kalıyordu, şimdi ise başka ilçelerden bize geliyorlar. Bunlar, hayat kalitesini artıran dokunuşlar. Yarımca’da bir kütüphane vardı, binası çok eskimişti. Biz o binayı yıktık, yerine çok daha modern bir bina yaptık. Bin metrekare alana sahip bir şehir kütüphanesini Körfez’e kazandırdık. Okul öncesinden başlayarak toplumun her kesimine hitap eden bu kütüphanede ücretsiz bilgisayar ve internet hizmetinin yanı sıra çay ve kek ikramı da var.

Gençlerimizle birlikte trekking yaptık. Havanın güzel olduğu zamanlarda onları yürüyüş için özellikle Taşköprü’ye götürdük, tarihle ve doğayla buluşturduk. Bu yürüyüşler esnasında onlarla kaynaştık, hayallerini ve hedeflerini dinledik. Yine gençlerimiz için geziler, konserler düzenledik. ‘Sahne Senin’ projesini hayata geçirerek, gençlerimize kendilerini sahnede gösterme fırsatı tanıdık. Kısa Film Festivali düzenleyerek, gençlerimizi sinemayla buluşturduk. Yönetmenlerimiz eşliğinde onlara aktör nasıl olunur, film nasıl çekilir, tüm bunları öğrenebilecekleri alanlar açtık. Sonrasında da çok güzel bir gala yaparak çektikleri filmleri izledik. Ve bunun gibi nice projeler hayata geçirdik.

KİRAZ KAFE MARKA OLDU

Kadınlar için de çok güzel projeleriniz vardı, biraz anlatır mısınız?

Kadınlarımıza potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri, hem ülkemize hem bölgemize hem de kendi ev ekonomilerine katkıda bulunacakları imkanlar tanıdık. Kiraz Kafe gibi… Kadınlarımız evlerinde yaptıkları yemekleri burada dönüşümlü olarak satışa sunuyor. Yer ve işletme giderlerini biz karşılıyoruz. Bu imkanı sunduğumuz kadınlarla geçenlerde kahvaltıda bir araya geldik ve kabaca bir hesap yaptık. Şimdiye kadar 30-40 milyona yakın ciro elde etmişler. Kiraz Kafe bir marka haline geldi. O bölgede çalışanlar öğle yemeklerini artık Kiraz Kafe’de yiyor. Biz, kadınlarımıza bu fırsatı tanıyarak aslında bir nevi ticareti öğrettik.

Öte yandan köylerimizdeki kadınlara da destek oluyoruz. Kendi üretimimiz olan kompost gübre ve mantar kitlerini vererek, mantar yetiştirip satmalarını istiyoruz. Ayrıca, en büyük değerlerimizden biri olan ipek halıcığı canlandırırken kadınlarımızı da desteklemek amacıyla bir halı atölyesi kurduk. Burada kadınlarımız halı dokuyacak, sıra başı ücret alacak. Saat kaçta gelmek istiyorlarsa gelsinler, ne kadar dokumak istiyorlarsa dokusunlar. Ya da evinde dokumak isteyene tezgahını, ipeğini vereceğiz.

KÖRFEZ’İN ÇINARLARI MUTLU

‘Körfez’in çınarları’ diye tabir ettiğimiz yaşlılarımız için de projeleriniz vardı, kısaca bahseder misiniz?

Büyüklerimiz için ‘60+ Aktif Yaşlanma Kulübü’nü kurduk. 60 yaş üzeri çınarlarımız kulübümüze üye olabiliyor. Bin 200 aktif üyemiz var. Kulübümüz Yarımca Sahili’nde bulunuyor, ücretsiz çay ve kahve ikramı yapılıyor. Yaşlılarımız burada hem sosyalleşiyor hem de iyi vakit geçiriyor. Torunlarıyla birlikte gelmek isteyenler için hemen yanına oyun parkı yaptık. Kulübümüze üye olanları belli aralıklarla sağlık taramasından geçiriyor, gezilere götürüyor, doğum günlerini kutluyoruz. Harika bir mekan. İlimtepe, Tütünçiftlik ve Hereke’ye de açacağız. Bu hizmetten yararlananların mutluluklarını yüzlerinden okuyoruz. Körfezlinin yaşam kalitesini artıran projeler bunlar.

 

Özel çocuklarımızı da unutmadığınızı biliyorum…

Özel çocuklarımız için jimnastik ve yüzme kursları başlattık. Onların zihinsel ve fiziksel gelişimleri için hareket etmelerinin ne denli önemli olduğunu biliyor ve spor yaparken ne kadar mutlu olduklarını görüyoruz. Yine özel çocuklarımız için eğitim merkezi yaptık. Benim de okuduğum ilkokulu özel eğitim merkezine çevirdik. Burada 100’e yakın çocuğumuz eğitim görüyor. O kadar mutlu ve memnunlar ki.

SAHİLLERİMİZ MARKA OLDU

Tarihe, kültüre ve kent estetiğine de yatırım yaptınız…

Hereke’de, Özbek Sokak’ta tarihi bir koridor oluşturuyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte burada cephe iyileştirme çalışmalarına başladık. Bu sokak bittiğinde turistlerin uğrak yeri olacak. Öte yandan Hereke Kalesi’nin restorasyonu bitti, ışıklandırmasıyla, peyzajıyla çok güzel oldu. Yakında laleler de açtığında çok daha güzel görünecek. Hereke Kalesi turizm açısından önemli bir destinasyon haline geldi. Kalede konserler, açık hava sinema geceleri yapmaya devam edeceğiz.

Kentin estetiğine de yatırım yaptık, alt yapı çalışmaları biten caddelerde üst yapı çalışmalarına başladık. Bunların tamamı prestij caddeleri oldu. Akşam aracınızla geçerken ışıl ışıl bir Körfez ile karşılaşıyorsunuz, içiniz açılıyor. Önemli projelerimizden biri olan İlimtepe Millet Bahçesi tamamlanmak üzere. Harika seyir teraslarıyla, manzarasıyla, temiz havasıyla, yeşilliğiyle, kamp alanlarıyla, ormanıyla, macera parkıyla, sosyal tesisiyle yaza yetişecek.

Nüfus müdürlüğünün tadilatını komple biz yaptık, tapu müdürlüğü de aynı şekilde. Vatandaşlarımız artık çok daha konforlu bir şekilde hizmet alıyor.

Körfezi daha yukarılara taşıyabilmek için her yerde olmaya çalıştık. Hastaneyi biz yapmıyoruz belki ama hizmetin buraya gelmesi için koşturduk. Körfez Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası’nı onaylattık. 60 yataklı ek bina yapılacak. Dört defa ihale edildi, kimse girmedi. 1,5 senedir devam eden bir süreç. İhale yapılabilseydi, belki de bitmişti.

Sahillere yaptığımız yatırımlar ortada. Mesela Yarımca Sahili… Beş yıl önceki halini gözünün önüne getiren Körfezliler ne demek istediğimi biliyor. Hereke Sahili için de aynı şey söz konusu. Sahillerimiz artık marka haline geldi. Sahillerimize doğalgazlı mangal üniteleri yaptık. Vatandaşlarımız bu hizmetten ücretsiz faydalanabiliyor. Vatandaşlarımız mangal yapmayı seviyor, bundan mutlu oluyor. Mutluluğun olduğu her yerde biz varız.

YENİ PROJELER HAZIR

Yeni dönemde Körfez için yeni projeleriniz var mutlaka.

Yeni dönem projelerimiz için toplumun her kesimiyle temas halindeyiz, düşüncelerini, fikirlerini almaya çalışıyoruz. Zaten beş yıllık dönem içinde gittiğimiz her yerde vatandaşlarımızın taleplerini dinledik, seçim beyannamemizi bu doğrultuda şekillendirdik. Cumhurbaşkanımızın aktardığı genel seçim beyannamesinin alt başlıklarını doldurmaya çalışıyoruz. Bu dönem yine şehrimizi iyileştirmeye, güzelleştirmeye devam edeceğiz.

Yeni dönem projelerimizden biri Fener Gölü Millet Bahçesi. Tütünçiftlik Sahili’nde, benim de çocukken yüzmeyi öğrendiğim Fener Gölü dediğimiz bir gölet var. Burada bir millet bahçesi yapacağız. Millet bahçesi derken 220 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Projemiz hazır, vatandaşlarımızın keyifli vakit geçireceği bir mekan olacak.

Yine bu dönem bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonu yapacağız. Aslında 3-4 kere ihaleye çıktık, giren olmadı. İhalesini yapabilseydik bu dönem başlamış olacaktı. Bu proje sayesinde gençlerimizi sporla buluşturacağız, burada ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapabileceğiz.

Tütünçiftlik’te bir konferans salonumuz var fakat yetersiz geliyor, yeni dönemde Körfez’e yeni bir kongre merkezi kazandıracağız. Çocuklarımız için Lokomotif Çocuk Köyü kuracağız. Çocuklarımız burada hem sanat hem de sporla ilgilenecek, eğlenerek öğrenecek. Yine prestij caddelerimiz, spor tesislerimiz, bilgi evlerimiz devam edecek. Hereke Sahili’ne bir aquapark yapacağız. Bunlar gibi çok sayıda projemiz var.

VATANDAŞ MEMNUN

Başkanım, adaylık sürecinde genel merkezin sizi tercih etme sebebi sizce nedir?

Vatandaş memnuniyetinin anketlere yansıması diyebilirim. Genel merkezimiz anket yaptırarak önce vatandaş tarafından kabul görüp görmediğinize bakıyor, sonra diğer kriterlere geçiyor. Buradan tüm Körfez halkına teşekkür ediyorum, eğer Körfezliler destek olmasaydı bugün aday olarak çıkamazdık. Ben, Ak Parti’nin kurulduğu günden beri değişik mevkilerde görev almış biriyim. Hep teşkilatımızın yanında olmaya çalıştım. Teşkilatımız da yanımda olmasa belki bugün bu noktada olamayacaktık. O sebeple teşkilatımıza da çok teşekkür ediyorum. Siyasi büyüklerimiz; milletvekillerimiz, il başkanımız, büyükşehir belediye başkanımız, onların desteği de çok önemliydi. En nihayetinde genel merkezin takdiri. Ve kararı onaylayan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhur İttifakı olarak yanımızda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin il ve ilçe başkanlarına, teşkilat mensuplarına da teşekkür ediyorum. 

Şimdi önümüzde 31 Mart seçimleri var. Türkiye’nin 100. yılında ‘Gerçek Belediyecilik’ sloganıyla, kentsel dönüşümü merkez alarak, depremi konuştuğumuz, dirençli kentler oluşturma projemiz var. Daha sağlıklı, daha nitelikli, daha sağlam binalarla Körfez’i buluşturacağız. 1999 öncesi yapılan yüksek katlı binalardan başlayarak kentsel dönüşümü sağlamak ilk hedefimiz.

 

Son olarak Körfez halkına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Önemli sıkıntılarımızı ve sorunlarımızı çözdük, şimdi Körfez’i daha da güzelleştirme zamanı. Tek isteğim Körfez halkının mutlu olması. Bunun yolu da hizmetlerden geçiyor. Bizim hiç ütopik projelerimiz olmadı, ayaklarımız hep yere sağlam bastı. Az önce bahsettiğim projeleri ilçe belediyesinin bütçesiyle gerçekleştirmeniz çok zor. Büyükşehir ile bakanlıklar ile uyum içerisinde, ahenkle çalışabilirseniz; aynı yöne, aynı hedefe bakabilirseniz, Körfez daha fazla kazanır.

NASIL ARANDI: #körfez belediyesi # şener söğüt # körfez # kocaeli # belediye başkanı # yerel seçim # 31 mart # ak parti körfez

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.