29-04-2024 20:48

Konuşma sesi bozukluğu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/04/2024
Yaren İmeci yazdı...
.stripslashes($urun->baslik).

Konuşma sesi bozukluğu bireyin belli konuşma seslerini diğer bir deyişle harfleri doğru ve tutarlı bir şekilde üretememesiyle karakterize bir bozukluktur. Bu durum çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilmektedir. Dil ve konuşma terapistleri öncelikle bireylerin tutarlı ve doğru şekilde üretmekte zorlandığı harfleri standardize testler ve doğal gözlem yoluyla belirler. Bu test ve gözlemlerle hangi konuşma seslerinin hangi konumlarda ve hangi durumlarda yanlış üretildiği tespit edilir ve terapi süreci şekillenir. Terapistler; edinim yaşı, kullanım sıklığı veya sesin uyarılabilirliğine göre öncelikli gördükleri harften başlayarak terapilerini uygular. 
Ne zaman dil ve konuşma terapistine başvurulmalı?
Çocuklar konuşmayı öğrenme aşamasında kelimeleri söylerken bazı hatalar yapabilir. Çünkü konuşma sesleri gelişimsel süreçte farklı zamanlarda edinilir. Bu hataların bir kısmı gelişimin bir parçasıdır ve belli yaşlarda çocukların bu hataları yapması normal kabul edilir. Ancak zamanla bu hataların ortadan kaybolması, 4 yaşına kadar ‘r’ sesi hariç diğer sesleri söyleyebilmesi ve 5 yaşından sonra ise artık ’r’ sesini de doğru söyleyebilmesi beklenir. Bu yaş aralığında çocuğun konuşmasında anlaşılır olmama ve harf hataları görülüyorsa dil ve konuşma terapistine hemen başvurulması gerekmektedir. Ayrıca yetişkin bireylerde de bu durum görülebilmektedir. Terapilerle bu hatalar her yaş grubunda giderilebilir ve doğru kullanım öğretilebilir.

Konuşma anlaşılırlığı düşüklüğünün ne tür etkileri oluyor?
Konuşma anlaşılırlığı düşük çocuklar akran zorbalığına maruz kalabilir. Bu da onların sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Buna ek olarak harf hatasıyla birinci sınıfa başlayan çocuklar okumada, yazmada ve okuduğunu anlamada güçlükler çekebilmektedir. Bu zorluklar da onların akademik başarılarını olumsuz etkileyebilmekte ve bu durumlar özgüven kaybı gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Ailelere öneriler nelerdir?
Eğer çocuğunuzun ‘kapı’ yerine ‘tapı’, ‘resim’ yerine ‘yesim’, ‘araba’ yerine ‘aba’ gibi yaşına uygun olmayan hatalı üretimleri varsa kapsamlı bir konuşma sesi bozukluğu değerlendirmesi ve en uygun terapi yaklaşımı için dil ve konuşma terapistine başvurunuz.

 

Özel Serüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Adres: Yenişehir Mah. Adnan Menderes Blv. No: 68 İzmit/KOCAELİ
Telefon: 0537.470 00 64
Instagram: @seruven.rehabilitasyon.merkezi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.