29-04-2024 23:23

Kardeş ülkelerin kardeş ortaklığı Nihan Çalıcı & Alaa Abu Hassan

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/04/2024
Başarılı iş kadını Nihan Çakıcı ile Katar’da yaşayan ve uzun süredir uluslararası ticaret ve yatırımlar üzerine çalışan Alaa Abu Hassan güçlerini birleştirdi; Kanas İhracat İthalat Yurt Dışı Yatırım Danışmanlığı ve Medikal Turizm ile iki ülke arasında ticari bir köprü kurdu
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Life’ın bu ayki kapak konukları; farklı coğrafyalardan gelmelerine ve farklı uzmanlık alanlarına sahip olmalarına rağmen ortak bir vizyon etrafında buluşan; kardeş ülkelerin farklı ticaret anlayışlarını başarılı bir ortaklık yapısıyla bir araya getiren iki iş insanı…

İlimizde geniş bir kesim tarafından tanınan başarılı iş kadını, Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Başkanı Nihan Çakıcı ile Katar’da yaşayan ve uzun süredir uluslararası ticaret ve yatırımlar üzerine çalışan Alaa Abu Hassan 5 yıl önce güçlerini birleştirdi; Kanas İhracat İthalat Yurt Dışı Yatırım Danışmanlığı ve Medikal Turizm ile iki ülke arasında ticari bir köprü kurdu.

Kanas çatısı altında hem ülkemizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılara hem de tedavi süreçlerini Türkiye’de sürdürmeyi tercih eden yabancı hastalara danışmanlık hizmeti veren ikili ile yaptıkları çalışmalar, iki ülkenin ticari anlayışı arasındaki farklar ve iş ilişkisiyle başlayıp kardeşlik bağına dönüşen ortaklık hikayeleri üzerine konuştuk.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Nihan Çakıcı: Yaklaşık 18 yıllık hastane yöneticiliği tecrübemin ardından Türkiye’nin ilk medikal turizm şirketini kurdum ve uzun yıllar gerek Avrupa gerekse Ortadoğu’da sağlık hizmetleri yöneticiliği yaptım. Mesleğimi icra ederken güzellik sektörüne yatırım yaparak güzellik salonu işlettim, Makas Kuaför gibi güçlü bir markanın İzmit’teki işletmecisi oldum. Beş yıl önce, Katar’da yaşayan iş insanı ortağım Alaa Abu Hassan ile birlikte Kanas İhracat İthalat Yurt Dışı Yatırım Danışmanlığı ve Medikal Turizm firmasını kurduk ve çalışmalarımıza halen Kanas çatısı altında birlikte devam ediyoruz.

Alaa Abu Hassan: Aslen Filistin kökenliyim tüm ailemle birlikte iki nesildir Katar’da yaşıyoruz. Katar’da uluslararası ticaret yapıyorum, bununla birlikte farklı alanlarda yatırımlar var. Ayrıca, Katar’da ünlü bir influencer’ım. Ortadoğu’da ticaret, Türkiye ve Avrupa ülkeleri gibi teklif usulünden önce görsele dayalı yürür. Bu da ülkede yer alan tanınmış ve güven kazanmış sosyal medya influencerlar’ı ile gerçekleşir. Türkiye’ye ticari anlamda 2018 yılında giriş yaptım ve farklı alanlarda yatırımlarım oldu. 2019 yılından itibaren de Nihan Hanım ile ortak bir müşteri portföyü oluşturduk ve birlikte çalışmaya başladık. Benim Katar’daki işlerim devam ediyor, Türkiye ayağını ise Nihan Hanım yönetiyor.

GÜVEN ESASLI TİCARET

Nihan Hanım, Alaa Bey ile yollarınız nasıl kesişti? Birlikte iş yapmaya nasıl karar verdiniz?

2019 yılında yürütmeye başladığım yurt dışı portföylü yatırım danışmanlığı çalışmalarım esnasında, ortak bir projede bir arada çalışmaya başladık. Ticari bakış açılarımızın birbiriyle örtüştüğünü gördükten sonra da ortak bir portföy yaratmaya karar verdik.

 

Aranızdaki kültürel farkın hangi avantajlarını ve dezavantajlarını yaşadınız?

Yürütmekte olduğumuz işlerde en önemli faktör ülkelerin birbirine duyduğu kültürel yakınlık oldu. Bununla birlikte farklılıklar da bizi yaptığımız çalışmalarda şekillendirdi.  Ortadoğu halkı çok detaycı ve güven esaslı çalışır. Yatırımları veya ürün tedarikleri konusunda maddi sıkıntı yaşatmazlar ama söz verildiği zamanda ve kalitede hizmet teslimi onlar için her şeyden önce gelir.

 

Alaa Bey, Katar’daki iş hayatı ile Türkiye’deki iş hayatı arasında ne gibi farklar var? Türkiye’de sizi şaşırtan durumlarla karşılaştınız mı?

Katar’da yasalar çok net ve katıdır. Kurallarda esneme olmaz. Siz yaptığınız her işte yasal olmak zorundasınız. Aksi halde kanunlar çok nettir, cezaları ise maddi ve manevi olarak ağırdır.

Türkiye’de ise durum tam tersi şekilde  işliyor. Dolandırıldığınızda veya darp edildiğinizde, kendinizi korumak dışında şansınız pek yok. Şikayetçi olduğunuz zaman ya yıllarca süren davalarla karşılaşıyorsunuz ya da şikayete bile uygun görülmeyebiliyor. Bu da bizler için çok zor bir durum.

AİLEMİZİN BİR FERDİ

Aranızdaki iş ortaklığının bir süre sonra aile dostluğuna da dönüştüğünü biliyoruz. Biraz bahseder misiniz?

Nihan Çakıcı: Evet, biz 5 senedir birlikte tamamen güvene dayalı bir iş yürütüyoruz. Bu sebeple de iki ayrı parça şeklinde tek iş yürütmeye çalışıyoruz. Bu da yakın temas gerektiriyor. Alaa’nın eşi, çocukları ve diğer aile fertleri artık bizim de ailemizin ferdi gibi oldular. İki ayrı ülkede akraba gibi çalışıyoruz. Çok muhafazakar, ahlaklı ve çalışkan birisidir Alaa. Bununla birlikte beni de kız kardeşlerinden hiç ayrı tutmaz.

 

Nasıl bir ortaklık yapınız var?

Alaa Abu Hassan: Tüm yaptığımız işlerde yarı yarıya çalışıyoruz ancak bazen yatırım yapmak istediğimizde ya Nihan Hanım’ın yatırımına ödenek kaydırırız ya da benim. Biz etik olarak da çok açık çalıştığımız için birbirimizle hiç pay hesabına girmedik.

 

İşleyişi nasıl sağlıyorsunuz?

Nihan Çakıcı: Alaa Katar’daki portföyünün tüm yatırım ve tedarik taleplerini alır ve bana ulaştırır. Ben de bu taleplerinin operasyonunu yönetir, neticelenmesini sağlarım.

BROKER GİBİ ÇALIŞIYORUZ

Kanas’ın yurt dışı yatırım danışmanlığı ayağında hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Alaa Abu Hassan: Tam bir broker gibi çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihracat kısmında ürün tedarikiyle ilgili gerek yasal gerekse her ülkede gerekli hizmet tedarikini yürütüyoruz. Bununla birlikte vatandaşlık, ikamet veya sadece yatırım amaçlı mülk alımlarında da yaptıkları yatırımın müşterilerimize kazanç sağlayacak şekilde finansal geri dönüşümlerinin araştırmalarını yapıp, sunumunu gerçekleştiriyoruz.

Bununla birlikte Nihan Hanım’ın Türkiye’de 2000 yılından bu yana devam ettiği medikal turizm işini de aynı şekilde bu sistemle yürütüyoruz.

 

Daha çok hangi ülkelerle iş birliği içindesiniz?

Nihan Çakıcı: Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Bahreyn.

 

Yabancılar, Türkiye’de gayrimenkul dışında hangi alanlara yatırım yapıyor?

Nihan Çakıcı: Şirket ortaklıklarına çok kıymet veriyorlar ki bu da bizim çok detaylı yürüttüğümüz işlerden biridir. İthalatta, Türkiye onlar için önemli bir sırada yer alıyor. Yaptığımız her işi, avukat eşliğinde kendilerini en sağlam koruma altına alacakları sözleşmelerle gerçekleştiriyoruz.

 

Yabancı yatırımcılar, Türkiye’yi neden tercih ediyor? Daha çok hangi bölgelere ilgi gösteriyorlar?

Alaa Abu Hassan: Gerek bulunduğu uluslararası konjektür gerekse üretimin çok yoğun olduğu bir ülke olması sebebiyle özellikle Ortadoğu yatırımcıları yoğun bir şekilde Türkiye’yi tercih ediyor. Yatırım tercihleri gayrimenkul dışında aynı zamanda ticari anlamda da çok etkin. Özellikle ithalatla yaşamlarını sürdüren ülkeler Türkiye’de geleceğe dönük ciddi yatırımlar peşindeler. Türkiye’ye yatırım amacıyla gelen Ortadoğu kökenli vatandaşlar daha çok İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Trabzon’a yöneliyorlar. Diğer hizmetlerde ise bu şekilde bölge ayrımı yok.

MEDİKAL TURİZM

Sadece yabancı yatırımcılara mı hizmet veriyorsunuz? Yabancı yatırımcı arayan Türk gayrimenkul sahipleriyle ilgili çalışmalarınız da var mı?

Nihan Çakıcı: Aslında sadece yabancı yatırımcılara hizmet veriyoruz. Diğer türlü çalışma, bizim çok tercih etmediğimiz bir sistem.

 

Sağlık sektöründe nasıl bir faaliyet yürütüyorsunuz?

Nihan Çakıcı: Aslında, asıl mesleğimin hastane yöneticiliği olması sebebiyle sağlık sektörü benim için çok önemli bir husus. Türkiye’nin ilk sağlık turizmi yöneticisiyim ve 2000 yılından bu yana hizmet vermekteyim. Yurt dışından gelen hastalarımız için tüm branşlarda, anlaşmalı hekim ve hastanelerle çalışıyoruz. Bununla birlikte transfer, konaklama, danışmanlık gibi ek hizmetler verdiğimiz çok detaylı bir ekip çalışması yürütüyoruz.

Sağlık hizmetleri konusunda Türkiye’nin bu kadar yoğun talep almasının sebepleri nelerdir?

Alaa Abu Hassan: Türkiye sağlık alanında en kaliteli hizmet ve medikal alt yapısına sahip bir ülke. Sadece Ortadoğu değil, birçok Avrupa ülkesi de bu sebeple tedavi alanında öncelikle ülkemizi tercih ediyor. Fiyat politikasının da onlardan çok daha uygun olması diğer bir tercih sebebi elbette.

 

Yabancılar, ülkemizde daha çok hangi alanlarda sağlık hizmeti alıyor?

Alaa Abu Hassan: Tüm medikal konularda hizmet alıyorlar ancak ‘en çok hangi branşlarda hizmet veriyorsunuz?’ derseniz, obezite cerrahisi, tüp bebek, estetik operasyonlar ve diş tedavileri en yaygın olanları.

 

Nihan Hanım, siz aynı zamanda KOİDER’ in de başkanısınız. Yoğun iş temposu ve dernek çalışmalarını birlikte yürütmek zor oluyor mu?

Yapı olarak çok çalışkan ve kolay yorulmayan birisiyim. Yürütmekte olduğum her çalışma benim için aynı hassasiyette. Bu sebeple de bazen aşırı yoğunluktan dolayı zorluklar yaşıyorum. KOİDER, benim için işim kadar kıymetli bir yerde. Hiç birinin aksama lüksü yok ama ben bir şekilde planlı çalışarak her iki alanı dengede yürütüyorum.

 

Alaa Bey, Türkiye’de olduğunuz zamanlarda en çok ne yapmaktan hoşlanırsınız?

Türkiye benim için çok kıymetli çünkü bana kökenimi yani Gazze’yi hatırlatıyor. Buraya geldiğimde işlerim dışında, en çok kendi arsamda yaptığım zirai faaliyetler ve hayvan bakımıyla ilgilenmeyi seviyorum. Özellikle kış ayları daha çok ilgimi çekiyor çünkü bizim Ortadoğu’da olmayan kar turizmi özellikle Kartepe’de çok ilgi çekici.

 

En sevdiğiniz Türk yemeği nedir? İki ülkenin mutfakları arasında benzerlik var mı?

En sevdiğim Türk yemekleri ciğer kebap ve döner. Yemek benzerliklerimiz çok. Özellikle patlıcan ve tavuk yemeklerimiz çok benzer, bu da bizim açımızdan çok keyifli oluyor.

 

Nihan Hanım, siz Katar’ı ziyaret ettiniz mi?

Katar inanılmaz güzel ve düzenli bir ülke. Diğer Ortadoğu ülkelerinden çok daha güzel bir nizamı var. Hem sosyal yaşam hem de iş hayatı açısından çok gelişmiş, ayrıca sizi içine çeken muhteşem bir çöl turizmi var.

 

Kanas Investment & Export Consultancy

Körfez Mah. Cömertler Sok. No:7 Başiskele - KOCAELİ

Türkiye : 00905336070187

Qatar: 0097450005081

www.kanasinvestment.com

i @kanasinvestment

      @kanasmedtour

NASIL ARANDI: #nihan çakıcı # alaa abu hassan # medikal turizm # kanas ithalat yurt dışı yatırım danışmanlığı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.