26-04-2024 21:39

İşte doğal akvaryum

2018-01-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-01-07
.stripslashes($urun->baslik).

Bundan 40 yıl önce dünyanın en güzel koylarından biriydi İzmit Körfezi. Kıyılarında denize girilirdi, bembeyaz yelkenliler masmavi denizin üzerinde kuğular gibi süzülürdü. İçindeki canlı çeşitleriyle adeta bir akvaryumu andıran körfezde balık tutmak ise ayrı bir keyifti. Ne zaman ki sanayi kuruluşları İzmit Körfezi’nin kıyılarında toplanmaya başladı, işte o zaman kirliliğin de ilk tohumları atılmış oldu. Sanayi ile birlikte kentleşme de hızlanınca, evsel ve endüstriyel atıkların özensizce denize bırakılması sonucu kirlilik daha da arttı.

 

BALIKÇILIK BİTMİŞTİ

Bir zamanlar insanların kulaç attığı, balık ve canlı türlerinin bol olduğu İzmit Körfezi, zamanla artan kirliliğin yükünü taşıyamaz hale geldi. Körfez öylesine kirlendi ki; bırakın denize girip yüzmeyi, oluşan kötü koku nedeniyle yakınından bile geçmek imkansız hale geldi. Canlı türleri bir bir yok oldu, balıkçılık sona erdi. Körfez adeta bir bataklığa dönüşürken, deniz kimi zaman kızıla boyandı, kimi zaman da kahverengi bir hal aldı. Ta ki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ‘artık bitti’ denilen, ümitlerin tükendiği İzmit Körfezi’ni yeniden canlandırmak için çalışmalara başlayana kadar.

 

Cam akvaryumdaki balıklar, vatandaşların ilgi odağı oldu.

 

 

KÖRFEZ TEMİZLENDİ

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk olarak İzmit Körfezi’nin kıyılarına devasa arıtma tesisleri kurdu, sanayi atıkları ile evsel atıkların Körfez’e ulaşmasını engelledi. Şehrin tüm atık suyu bu tesislerde işlenerek denize gönderildi. Öte yandan fabrikaların da arıtma tesisi kurması zorunlu hale getirildi. Deniz süpürgeleri, İzmit Körfezi’ni doğusundan batısına her gün ev temizler gibi temizledi. Yine Büyükşehir’in hizmete soktuğu deniz uçağı ile havadan denetimler yapıldı, kurallara uymayanlara yüksek meblağlarda cezalar kesildi. Deniz uçağının yaptığı denetimlerin farkına varan gemi kaptanları ve sanayi tesislerinin işletmecileri ceza ödememek için önlemlerini artırdı.

 

Büyükşehir’in büyük bir kararlılıkla gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu İzmit Körfezi’nde yaşam yeniden başladı. Bir zamanlar pis koku nedeniyle yanına yaklaşılamayan İzmit Körfezi artık içinde yunusların yüzdüğü, uluslararası yüzme yarışlarının düzenlendiği bir deniz haline geldi. Deniz canlılarının neslinin neredeyse tükenme noktasına geldiği İzmit Körfezi’nde şimdilerde 30’a yakın balık türü, 70’e yakın canlı çeşidinin yaşadığı tespit edildi. Dünyada bile nesli tükenmeye başlayan denizatları artık Körfez’in her noktasında görülmeye başladı. Karidesler, ıstakozlar, lapin balıkları ve denizyıldızları birbirlerine komşu oldu.

 

6 bin balık yavrusu denizdeki popülasyonu arttıracak.

 

 

6 BİN BALIK YAVRUSU

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi son olarak ‘İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi’ kapsamında 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplam 6 bin balık yavrusunu Değirmendere sahilinden körfeze bıraktı. İzmit Körfezi’nden alınan damızlık kalkan balıkları Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde, levrek balıkları da Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Merkezi’nde üretildi. 6 ay boyunca büyütülen balıklar kıyıdaki cam akvaryumlara bağlanan özel hortumlardan denize salındı. Değirmendere Sahili’nde gerçekleşen körfezi balıklandırma törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram başta olmak üzere il ve ilçe protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, balıklandırma projesinin bilimsel bir çalışma olduğunu belirterek, “Levrek nereyi sever, kalkan ne zaman çoğalır? Bilimsel verilerin ışığında çalıştık. Amacımız doğal serüveni hızlandırmak. İzmit Körfezi’nde tüm vatandaşlarımızı doyuracak balıklar yetişecek” dedi. Denize bırakılan balıklarla birlikte körfezin canlı popülasyonunun giderek artması, Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nün önümüzdeki dönemde de bu çalışmayı devam ettirmesi bekleniyor. İzmit Körfezi, Büyükşehir’in yaptığı çalışmalar sayesinde doğal akvaryuma dönüşmeye başladı.

 

NASIL ARANDI: #Kocaeli Büyükşehir Belediyesi # balık # akvaryum # deniz # körfez

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.