28-03-2024 22:57

Bahar Güneri İnceli: Minnoş bir anne sayılmam

2018-02-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-02-07
.stripslashes($urun->baslik).

1- Bahar Güneri İnceli nasıl bir anne? Belçikalı annelerden farkı nedir?

Hmm, pek minnoş bir anne olduğum söylenemez  Çocuklar doğduğundan beri istikrar ve tutarlılık ilkelerinden vazgeçemediğim için gerektiği kadar kuralcı bir anne olduğumu söyleyebilirim. Çoğu kuralım hala esnemedi ve değişmedi. Her şeyin mükemmel olması için değil, iyi ve yeterli olması için uğraştım. Çocuklar sınırları sevdiği için ‘hayır’ demeyi bildim. Bu yüzden etrafımdakiler sert bir anne olduğumu düşünse de içim pamuk gibidir aslında Özetle onlara anne olmanın dışında iyi bir rehber, arkadaş olmaya çalışıyorum. Belçikalı annelere gelince… Aslında aramızda çok fark olmadı çünkü ben de tipik Türk annesi gibi büyütmedim çocukları. Ama tabii şöyle şeyler de var: Belçika’daki çocuklar, hava oldukça soğuk olduğu halde çıplak ayakla dolaşıyor, soğuktan korkmuyorlar. Yağmur, kış fark etmiyor hep sokaktalar. Çocuk yemekten önce mısır gevreği yiyor, asitli içecek içiyor ama her şeyi de seviyor. Elinden meyve düşmüyor ve acayip sağlıklılar. Anneler emzirmede ısrarcı değil, mamaya çabuk geçiyorlar. Bizim gibi çocukları eğlendirme, kontrol etme peşinde de değiller, kendi kendilerini oyalamasını bekliyorlar. Çoook sabırlılar; market sırasında ağlasa bile dönüp bakmıyor, elindeki paketin etiketini okumakla meşgul oluyorlar. Anneler normal hayatlarından vazgeçmiyor, çocuklar bu akışa dahil oluyor.

 

2- Çocuklarınızın gelişiminde en önem verdiğimiz noktalar nelerdir?

Kendine güvenen bireyler olması için uğraşıyoruz. Onların etten kemikten olduğunu bilerek yaşadık, camdan yapıldığını düşünmedik. Koşarken düşmelerine, yerden aldıkları bir şeyin kötü tadı olduğunu deneyimlemelerine izin verdik. Kardeşler birbirleriyle tartıştıklarında kendi aralarında çözmelerini istiyoruz. En önemlisi şımarık olmamalarıydı. O yüzden her ağladıklarında harekete geçmedik, ne olduğunu gözlemledikten sonra tepki verdik.

 

3- Yurt dışında çocuk yetiştirmenin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

En zor tarafı aileden uzakta olmak; en yakın bağlantının görüntülü arama olduğunu bilmek, özlem… Anneanne, dede desteği olmaması, yalnız olmak zor tabii… Bunların dışında, çocukların burada mutlu olması her şeye değer. Hayatlarına nasıl yön vermek istiyorlarsa bütün yolların açık olduğunu bilmek bile yetiyor. Burada, ne düşüncelerini ifade etmekte sorun yaşayacaklar ne de yaşam alanları kısıtlanacak. Bütün bunları düşününce Belçikalı Türk olmak, Türkiyeli Türk olmaktan daha kolay geliyor bana.

 

4- Çocuklarınızın özel ilgi alanları var mı? Geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Ela, yazı yazmayı çok seviyor. Henüz okuma ve yazma bilmese de onunla daha çok bu tarz etkinlikler yapıyoruz. Amacımız tabii ki okuma yazmayı erken öğrenmesi değil fakat kendisi öyle istiyor. Ayrıca, el işine yönelik işleri; bir ürün ortaya çıkarmayı, bunu ben ya da biz yaptık diyebileceği türde aktiviteler seviyor. Ela, belki kostümlerden dolayı baleye de meraklı. Henüz buradaki bale dersleri için uygun yaşta olmadığından şimdilik jimnastik derslerine devam ediyor. Yine yaşı uygun olduğu zaman, ilgisi sürerse yüzme derslerine göndermeyi düşünüyoruz.

Ali ise arabaları çok seviyor. Onunla daha çok odasında ya da evin neredeyse her yerinde araba sürüyoruz  Bunun yanı sıra müziğe yatkınlığı olduğunu da gözlemliyoruz. Eğer devam ederse, yaşı müsaade ettiği zaman bu yönde aktivitelere yönlendirmeyi düşünüyoruz. Topla ilgili her tür spora da meraklı, çoğu erkek çocuk gibi. İlgisi daha çok futbola gibi ama babası sevdiği için olsa gerek basket oynamak da istiyor.

 

5- Çocuklarınızın bebeklik sürecinde ya da şu anki gelişimi devam ederken takip ettiğiniz ve önerebileceğiniz yayınlar ya da kitaplar var mı?

Şu ana kadar kendi eğitim tarzıma en yakın gördüğüm kitap Özgür Bolat’in ‘Beni Ödülle Cezalandırma’ kitabı oldu.

NASIL ARANDI: #Bahar Güneri İnceli # çocuk # çocuk gelişimi # anne

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.