27-04-2024 11:09

‘Anne Şehir’ ile mutlu aile, mutlu gelecek

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2024
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; ‘mutlu aile, mutlu gelecek’ bilinciyle hareket ederek, kadın ve aileyi her alanda destekleyen çalışmalara imza atıyor. Kocaeli, ‘Anne Şehir’ markasını hakkıyla taşıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Çalışmalarına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın liderliğinde devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal alandaki önemli hareketlerinden biri olan ‘Anne Şehir,’ 21 Kasım 2016 tarihinde ‘Evden Okula, Haydi Anneler Spora’ projesiyle başlamış ve bütün bir şehre yayılmıştı. Bugün ise çok yönlü bir gelişim programı olan Anne Şehir adıyla, daha kapsamlı ve yaygın bir sosyal sorumluluk projesine dönüştü. Anne Şehir; spordan sağlık taramalarına, eğitimden sosyal ve kültürel etkinlilere kadar geniş bir perspektifte, çalışan ya da ev kadını olan annelerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hizmet veriyor. Anne Şehir, Kocaeli’de yaşayan her yaştan anneye hayatın içinde nefes alacak alanlar açıyor, onlara aktif hayatın bir parçası olabilme ve ‘Ben de varım’ diyebilme fırsatı sunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, huzur ve mutluluğun önce kadınlara; kadınlardan çocuklarına ve ailelerine, sonra da toplumun her kesimine yayılacağı inancıyla hareket ederken, Anne Şehir; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı bireylerden ve güçlü ailelerden oluşan bir toplum için çalışıyor.

ANNE ŞEHİR MERKEZLERİ

Anne Şehir; uzun vadede toplumsal refahın anahtarının kadınlar olduğu bilinciyle, 40 anneyle başlayan yolculuğuna bugün 60 bin anne ile devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Programı kapsamında kentin birçok noktasında Anne Şehir Merkezleri kurdu. İzmit’te SEKASEM Yasemin, Hanımeli, Akasya; Derince’de Şehit Er Emre Kaan Arlı Spor Salonu, Körfez’de Begonya, Karamürsel’de Mimoza, Gölcük’te Günebakan; Gebze’de GEBZESEM Nilüfer, Ulus Mahallesi’nde Defne Gebze Koordinasyon Merkezi’nde Açelya, Muratpaşa Mahallesi’nde Manolya, Arapçeşme Mahallesi’nde Gardenya, Köşklü Çeşme Mahallesi’nde Gelincik Anne Şehir Merkezleri bulunuyor.

ANNELER DE ÇOCUKLAR DA MUTLU

Kocaeli Anne Şehir Projesi hem annelerin hem de çocukların hayatlarına dokunuyor. Çocuklar, anneleri spor yaparken kendileri için hazırlanan programlarla hem eğleniyor hem de öğreniyor. Çocukların sosyal, duygusal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla anneler spor yaparken çocuklar da güvenli ve sağlıklı bir ortamda, konusunda uzman eğitmenler tarafından eğitimlerini sürdürüyor. Mutlu şehrin çocukları televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarında harcadıkları vakit yerine, Kocaeli Anne Şehir merkezlerinde sanatsal etkinliklere katılıyor. Ayrıca Gebze Köşklü Çeşme Kadın ve Çocuk Eğitim Merkezinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik koro, bağlama, ritim ve halk oyunları dersleri veriliyor.

AİLEM KOCAELİ PROJESİ

Anne Şehir Projesi’nin birçok altlığı bulunuyor. Bunlardan biri de Ailem Kocaeli Projesi. Bu projeyle milli-manevi değerlerimiz doğrultusunda, aile olma ve aile kalabilme süreçlerini destekleyen kadın, aile ve çocuk temelli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda bireylerin fiziksel, ruhsal, sosyal yönden sağlıklı gelişimlerine destek olmak, toplumsal katılımı ve farkındalığı arttırmak amacıyla eğitim, seminer ve söyleşiler düzenleniyor; danışmanlık hizmeti, aile danışmanlığı, bireysel yetişkin danışmanlığı, çocuk - ergen danışmanlığı, oyun terapisi, grup terapisi, sağlıklı beslenme danışmanlığı eğitimleri veriliyor. Aile Okulu’nda ise ‘Mutlu Ebeveynler Okulu’, ‘Mutlu Evlilikler Okulu’, ‘Mutlu Çocuklar Okulu’ programları düzenleniyor. Sosyal-kültürel etkinliklerin yanı sıra hobi atölyeleri de kuruluyor.

SAĞLIKLI VE DÜZENLİ BİR HAYAT

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı bir toplumun ancak sağlıklı bireylerle mümkün olduğu bilinciyle, Kocaeli Anne Şehir Projesi kapsamında spor yapan kadınlara yönelik sağlık taramaları yapıyor ve bu alanda bilgilendirmede bulunuyor. 12 ilçede kadınlara yönelik hizmet veren Kocaeli Anne Şehir Projesine katılan kadınlara düzenli aralıklarla kan testleri ve vücut bileşenleri analizi yapılıyor. Bu sayede spor yapan kadınların kan yağlarındaki düşüşler ve kilo verme durumları uzman diyetisyenler tarafından takip ediliyor. Katılımcı annelere kan tahlili sonuçlarına göre sağlıklı beslenme ve diyet programı ile bu konularda eğitimler veriliyor.

GEZ-GÖR KOCAELİ

Büyükşehir ayrıca tüm ilçelerde kadınlara yönelik ücretsiz sağlık taramaları da yapıyor. Açlık kan şekeri, kan yağları, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, kan sayımı ve meme kanseri taraması gerçekleştiriliyor. Öte yandan gelen yoğun talep üzerine annelere ücretsiz göz taraması yapılmaya da başlandı. Kadınlar proje dâhilinde hem sağlıklı yaşamanın hem de sosyal hayatlarına pozitif enerji katmanın mutluluğunu yaşıyor. Anne Şehir Projesi kapsamında sosyal hayatını renklendirmek isteyen pek çok kadın, İzmit’in kültürel değerlerini ve kültürel miraslarını tanıtan gezilere katılabiliyor. Gez-Gör etkinliği ile düzenlenen gezilerde katılımcılara Kocaeli’nin doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği yerinde tanıtılıyor. Bu sayede Kocaelili kadınlar hem yaşadıkları kenti keşfetme hem de birlikte keyifli bir gün geçirme imkanı buluyor.

ÇOCUKLARA YÖNELİK ETKİNLİKLER

Anne Şehir programının bir diğer ayağı da çocuklar. Kadınları olduğu kadar çocukları da ayrıcalıklı tutan çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; okul öncesi eğitim sınıfları, çocuk gelişim atölyeleri, çocuk oyun alanları, eğlenceli atletizm, binicilik eğitimi, çocuk zumbası ve eğitim hizmetleri gibi birçok alanda hizmet veriyor. Çocuk gelişim atölyelerinde çocukların bilgi, beceri ve duygusal gelişimlerine çocuk zumbası, hareketli hayaller atölyesi, drama atölyesi, at biniş eğitimleri, minik kâşifler atölyesi, minik eller atölyesi, dans ve ritim atölyesi, bağlama atölyesi, mental aritmetik, düşümde drama ve akıl oyunları atölyeleri ile çok farklı konularda katkı sunuyor. Ramazan şenlikleri ve ‘Ailemle Birlikte’ çocuk etkinlikleri de yapılan faaliyetler arasında.

ANNE YANI SINIFLARI

Anne Şehir Merkezlerinde, anneler gün içerisindeki etkinliklere katılırken, okul öncesi çağda olan çocuklar da ‘Anne Yanı Sınıflarda’ uzman eğitmenler tarafından destekleniyor. Bununla birlikte şehrin merkezinde bulunan bebek bakım kabininde, bebeklerin/çocukların öz bakım ihtiyaçlarının ebeveynleri tarafından karşılanması sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için hayata geçirdiği projelerin sonu gelmiyor. Büyükşehir’in İzmit Doğu Kışla Parkı’nda yapımına devam ettiği Lokomotif Çocuk Köyü’nde doğadan bilime, sanattan spora, gastronomiden psiko-sosyal etkinliklere kadar farklı atölyeler düzenlenecek.

LOKOMOTİF ÇOCUK KÖYÜ

Lokomıtif Çocuk Köyü, çocukların hem ruhuna hem de bedenlerine ve beyinlerine hitap edecek etkinliklerle, onları tanımak ve mümkün olduğunca kendilerini tanımalarını sağlamak için hayata geçiriliyor; çocukları şefkatle ve sevgiyle mutlu bir geleceğe taşıyacak olan öncü bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Lokomotif Çocuk Köyü’nde, “Mutlu Şehir Mutlu Çocuk” sloganıyla çocuklar, özgürce kendilerini ve yaşamı keşfedecek. ‘Çocuk Büyür Anıları Kalır’ sloganıyla ve çocukların mutlu anılarında yer almak amacıyla; özgün fikirler ve sınır tanımaz hayallerle inşa edilen Lokomotif Çocuk Köyü; çocukların ve ailelerin sosyalleşip mutlu olduğu bir Kocaeli oluşturmayı hedefliyor.

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # tahir büyükakın # kbb # anne şehir # anne # kadın # çocuk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.